Φροντίδα Στόματος

ΦΡ. ΣΤ. 1  ΦΡ. ΣΤ. 2 

  Στο οδοντιατρείο μου θα βιώσετε την φροντίδα του Γενικού Οδοντίατρου σε συνδυασμό με Εξειδικευμένη γνώση,  η οποία αφορά στην Αισθητική Οδοντιατρική, στην τοποθέτηση Εμφυτευμάτων και Προσθετικών Αποκαταστάσεων, στην Γναθοχειρουργική, στην Ορθοδοντική Παιδιών και Ενηλίκων, στην Ενδοδοντία (Απονευρώσεις), στην Περιοδοντολογία (Ουλίτιδα-Περιοδοντίτιδα), στην Οδοντιατρική για Παιδιά, στην χρήση LASER και στην Ομοιοπαθητική Οδοντιατρική.

  Οι υπηρεσίες που προσφέρουμε μαζί με τους εξειδικευμένους συνεργάτες μου, βασίζονται σε πρωτόκολλα εργασίας και επικοινωνίας προσαρμοσμένα στις ανάγκες του κάθε ασθενούς, ώστε να πετυχαίνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε συνδυασμό με την μεγαλύτερη άνεση για εκείνον.

 Για την πληρέστερη κατανόηση των κειμένων που θα επιλέξετε να διαβάσετε, προτείνω να ενημερωθείτε απο την οδοντιατρική ορολογία που επεξηγώ παρακάτω (κλικάρετε στα έντονα γράμματα για να δείτε σχετικά βίντεο).

  Οι ασθένειες λόγω των οποίων "χάνονται" τα δόντια είναι η τερηδόνα (Βίντεο) και η ουλίτιδα (Βίντεο). Η τερηδόνα προσβάλλει τα δόντια και είναι η αιτία που δημιουργεί τις τρύπες (κουφάλες) σε αυτά, ενώ η ουλίτιδα προσβάλλει τα ούλα. Όταν όμως η ουλίτιδα δεν θεραπευτεί έγκαιρα, εξελίσσεται σε περιοδοντίτιδα (Βίντεο), προσβάλλοντας το κόκκαλο που στηρίζει τα δόντια.
  Η κύρια αιτία της τερηδόνας και της ουλίτιδας είναι η απουσία συνειδητής στοματικής υγιεινής σε συνδιασμό με τις διατροφικές συνήθειες. Η περιποίηση του στόματος για τους περισσότερους ανθρώπους είναι μια μηχανική συνήθεια χωρίς έλεγχο του αποτελέσματος.
  Τις περισσότερες φορές που διαπιστώνω ότι ένα στόμα χρειάζεται περισσότερη φροντίδα, η συνήθης απάντηση είναι η εξής: « Μα γιατρέ μου βουρτσίζω τα δόντια μου καθημερινά, ίσως και 2 φορές την ημέρα!!!». Όντως αυτό είναι αλήθεια, αλλά παρ όλα αυτά το στόμα πάσχει. Αυτό συμβαίνει διότι η μηχανική συνήθεια βουρτσίσματος δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

Συνειδητή στοματική υγιεινή

1. Γνωρίζω τι κάνω. Αυτό σημαίνει οτι μου έχει εξηγήσει ο οδοντίατρος μου τι σημαίνει οδοντική πλάκα (Βίντεο), μου έχει διδάξει τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών (Βίντεο), με έχει ενημερώσει για την χρήση του οδοντικού νήματος (Βίντεο), των μεσοδόντιων βουρτσών (Βίντεο) και του ειδικού νήματος για γέφυρες ή εμφυτεύματα (Βίντεο). 2. Είμαι συγκεντρωμένος σε αυτό που κάνω. 3. Ξέρω πώς να το κάνω. 4. Νοιώθω τί κάνω. 5. Ελέγχω το αποτέλεσμα προσεκτικά. 6. Το κάνω καθημερινά 2 φορές.

Η ανατομία των δοντιών και οι ιστοί που τα περιβάλλουν

  Το δόντι είναι το σκληρώτερο όργανο του σώματος. Αποτελείται απο το τμήμα που βλέπουμε στο στόμα και ονομάζεται μήλη και απο την ρίζα η οποία περιβάλλεται απο τα ούλα και το κόκκαλο (Βίντεο).
  Το εξωτερικό τμήμα της μήλης είναι η αδαμαντίνη (Βίντεο), ενώ το εξωτερικό τμήμα της ρίζας είναι η οστεϊνη. Η αδαμαντίνη και η οστεΐνη περιβάλλουν την οδοντίνη που είναι το εσώτερο τμήμα του δοντιού. Εσωτερικά απο το τμήμα της οδοντίνης που αντιστοιχεί στην μήλη, υπάρχει ο πολφικός θάλαμος, ενώ εσωτερικά απο το τμήμα της οδοντίνης που αντιστοιχεί στη ρίζα υπάρχει ο ριζικός σωλήνας.
  Αυτό που ονομάζουμε νεύρο ή πολφό του δοντιού (Βίντεο), είναι ένα πλέγμα απο μία αρτηρία, μία φλέβα, ένα λεμφαγγείο και μία νευρική ίνα που εισέρχεται στο δόντι απο μία τρύπα που υπάρχει στην άκρη της κάθε ρίζας (ακρορρίζιο) και "ζεί" στον ριζικό σωλήνα και στον πολφικό θάλαμο.
   Τα δόντια είναι εγομφωμένα μέσα στα οστά της άνω και της κάτω γνάθου (η θέση που είναι εγομφωμένο το κάθε δόντι ονομάζεται φατνίο) και μέσω των ινών του περιοδοντίου συνδέονται με το κόκκαλο και τα ούλα. Περιοδόντιο είναι η περιοχή των ούλων και του κόκκαλου που περιβάλλουν το δόντι.
  Στο στόμα ενός ενήλικα υπάρχουν συνήθως απο 28 έως 32 δόντια, ανάλογα με τον αριθμό των φρονιμητών που έχουν ανατείλει. Σε μερικά στόματα δεν υπάρχουν ή δεν έχουν ανατείλει κάποια δόντια, οπότε ο συνολικός τους αριθμός μπορεί να είναι και μικρότερος απο 28.
  Η νοητή ευθεία γραμμή που ενώνει το κεντρικό σημείο ανάμεσα στα φρείδια με το κέντρο του πιγουνιού, ονομάζεται μέση γραμμή του προσώπου και το χωρίζει σε δεξιό και αριστερό τμήμα. Έτσι το στόμα χωρίζεται σε 4 τεταρτημόρια (ανω δεξί, άνω αριστερό, κάτω δεξί και κάτω αριστερό) που στο καθένα υπάρχουν απο 6-8 δόντια. Ξεκινώντας απο την μέση γραμμή οι ονομασίες των δοντιών είναι: κεντρικός τομέας, πλάγιος τομέας, κυνόδοντας, 1ος προγόμφιος, 2ος προγόμφιος, 1ος γομφίος, 2ος γομφίος και 3ος γομφίος (φρονιμήτης). Οι τομείς και οι κυνόδοντες ονομάζονται πρόσθια δόντια και με αυτά κόβουμε την τροφή, ενώ οι προγόμφιοι και οι γομφίοι είναι τα οπίσθια δόντια και με αυτά μασάμε (λειοτριβούμε) την τροφή, ώστε μετά να την καταπιούμε.
  Στην άνω γνάθο έχουμε 6 πρόσθια δόντια και 8-12 οπίσθια και άλλα τόσα στην κάτω γνάθο. Τα πρόσθια δόντια έχουν 4 επιφάνειες: προστομιακή ή χειλική, υπερώια ή γλωσσική, εγγύς προς την μέση γραμμή και άπω απο την μέση γραμμή. Τα οπίσθια δόντια έχουν 5 επιφάνειες: παρειακή, υπερώια ή γλωσσική, εγγύς, άπω και μασητική. Στην μασητική επιφάνεια υπάρχουν κορυφές (φύματα), αύλακες και βοθρία. Το τμήμα του δοντιού που βρίσκεται κοντά στα ούλα ονομάζεται αυχένας.Το σύνολο των δοντιών της άνω ή της κάτω γάμου ονομάζεται οδοντικός φραγμός.
  Ο τρόπος που τα δόντια της άνω γνάθου έρχονται σε επαφή (αρθρώνουν) με τα δόντια της κάτω γνάθου όταν κλείνουμε το στόμα, ονομάζεται σύγκλειση, ενώ τα δόντια της μίας γνάθου που αρθρώνουν με τα αντίστοιχα της άλλης γνάθου, ονομάζονται ανταγωνιστές.

Η έννοια του σφραγίσματος

  Στην οδοντιατρική ορολογία τα σφραγίσματα ονομάζονται εμφράξεις. Ένα δόντι χρειάζεται έμφραξη όταν χαλάσει από τερηδόνα, όταν σπάσει ή όταν μια παλαιότερη έμφραξη καταστραφεί. Η έμφραξη συμπληρώνει με ένα ανθεκτικό υλικό, το τμήμα που λείπει απο το δόντι και έτσι αποκαθίσταται η ανατομία του και η σχέση του με τα δόντια που εφάπτεται. Ανάλογα με τις επιφάνειες του δοντιού που έχουν καταστραφεί, υπάρχουν ομάδες εμφράξεων (μιάς επιφάνειας, δύο επιφανειών, ανασυστάσεις κ.α.). Τα συνήθη υλικά με τα οποία σήμερα γίνονται οι εμφράξεις, είναι το αμάλγαμα (μεταλλικό σφράγισμα), οι υαλοϊονομερείς και άλλες κονίες, καθώς και διάφοροι τύποι συνθέτων ρητινών (λευκά σφραγίσματα).
  Προκειμένου να πετύχω πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα και αντοχή σε μία έμφραξη, το υλικό που επιλέγω είναι οι φωτοπολυμεριζόμενες σύνθετες ρητίνες. Αυτές είναι υλικά που πολυμερίζονται (σκληραίνουν-πήζουν) με ειδική συσκευή που εκπέμπει μπλέ φώς συγκεκριμένου μήκους κύματος και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για αποκαταστάσεις, τόσο σε πρόσθια όσο και σε οπίσθια δόντια. Επειδή οι σύνθετες ρητίνες έχουν διαφορετικές ιδιότητες απο το αμάλγαμα, προκειμένου να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, όταν σφραγίζουμε ένα δόντι με ρητίνη, εφαρμόζουμε ειδικό εξατομικευμένο πρωτόκολλο το οποίο τροποποιοείται ανάλογα με την έκταση της απώλειας της οδοντικής ουσίας.
  Πολλές φορές όταν ένα δόντι έχει "χαλάσει" σε βάθος, ακόμα και αν σφραγιστεί, υπάρχει κίνδυνος να πονέσει στο μέλλον και να χρειαστεί απονεύρωση. Γι αυτό είναι πολύ σημαντική η συχνή επίσκεψη στον οδοντίατρο, ώστε να προλαμβάνεται η τερηδόνα στα αρχικά της στάδια και να σφραγίζεται έγκαιρα το δόντι.