Αισθητική Χαμόγελου

 

ΣΟΥΛΑ 1  ΣΟΥΛΑ 2  ΣΤΕΛΛΑ 1  ΣΤΕΛΛΑ 2 

  Το χαμόγελο αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της εικόνας μας στον κόσμο. Η εικόνα ενός χαλασμένου ή σπασμένου πρόσθιου δοντιού δεν είναι ευχάριστη για εκείνον που την έχει αλλά και για εκείνον που την βλέπει.

  Σήμερα οι σύγχρονες σύνθετες ρητίνες, λόγω τις ποικιλίας αποχρώσεων που διαθέτουν, δίνουν την δυνατότητα στον οδοντίατρο, ώστε με τις κατάλληλες τεχνικές να αποκαταστήσει τις βλάβες των προσθίων δοντιών και να πετύχει ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα.  
  Σε ένα πρόσθιο δόντι που έχει χαλάσει απο τερηδόνα, κάνουμε ένα σφράγισμα απο σύνθετη ρητίνη χρησιμοποιώντας μια απλή και σύντομη διαδικασία και με τη κατάλληλη χρωματική επιλογή η αποκατάσταση ταιριάζει με το χρώμα του δοντιού (βίντεο). Σε ένα σπασμένο δόντι εφαρμόζεται διαφορετική διαδικασία που ονομάζεται ανασύσταση, με την οποία και πάλι μπορούμε να πετύχουμε υπέροχο αισθητικό αποτέλεσμα (Βίντεο).
  Μπορούμε επίσης να αλλάξουμε το σχήμα και την αισθητική των προσθίων δοντιών. Αυτή η αλλαγή μπορεί να είναι το κλείσιμο διαστημάτων μεταξύ των δοντιών όταν υπάρχει αραιοδοντία (Βίντεο), καθώς και η αλλαγή σχήματος και μεγέθους ενός ή περισσοτέρων  προσθίων δοντιών.
  Για την βελτίωση του σχήματος και της αισθητικής όλων των προσθίων δοντιών, μεταξύ άλλων μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι προκατασκευασμένες όψεις ρητίνης.  Με αυτή τη μέθοδο, ο οδοντίατρος και ασθενής, αφού επιλέξουν  το κατάλληλο σχήμα, μέγεθος και χρώμα των όψεων, αυτές ύστερα απο επεξεργασία των δοντιών συγκολλούνται σε αυτά με ρητίνη (Βίντεο). Όλες οι παραπάνω μέθοδοι αποκατάστασης  τελειώνουν σε μία επίσκεψη, είτε αφορά ένα δόντι είτε όλα τα πρόσθια (Βίντεο). 

  Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε ότι ένα σφράγισμα ή μια ανασύσταση από σύνθετη ρητίνη υπάρχει πιθανότητα με τον καιρό να αλλάξει χρώμα. Αυτό εξαρτάται απο το πρωτόκολλο κατασκευής της αποκατάστασης αλλά και απο τις συνήθειες του καθενός. Το κάπνισμα, ο καφές, το τσάι, το κόκκινο κρασί, τα αναψυκτικά τύπου cola και κάποιες τροφές, επηρεάζουν με την πάροδο του χρόνου το χρώμα της αποκατάστασης. Σε πρόσφατες έρευνες έχει παρατηρηθεί οτι ωρισμένα καλλυντικά για τα χείλη (τύπου κραγιόν ή lipstick), αν έρθουν σε επαφή με αποκαταστάσεις των προσθίων δοντιών, τις λεκιάζουν.

  Σε ότι αφορά τα οπίσθια δόντια, όλοι έχουμε ζήσει την εικόνα ενός χαμογελαστού προσώπου στο στόμα του οποίου υπάρχουν λίγα ή πολλά "μαύρα σφραγίσματα", των οποίων η αισθητική δεν μας αρέσει. Η εικόνα που παρουσιάζει αυτό το στόμα, όταν τα "μαύρα σφραγίσματα" αντικατασταθούν με αποκαταστάσεις σύνθετης ρητίνης, αλλάζει την διάθεση και την ψυχολογία μας, γιατί το αισθητικό αποτέλεσμα που πετυχαίνουμε είναι εξαιρετικό (Βίντεο).

 Για τις εμφράξεις όμως των οπισθίων δοντιών, συνήθως χρησιμοποιούμε ενισχυμένες σύνθετες ρητίνες και τροποποιημένο πρωτόκολλο αποκατάστασης. Αυτό συμβαίνει διότι, σε σχέση με τα πρόσθια δόντια, οι δυνάμεις που ασκούνται στα οπίσθια δόντια είναι μεγαλύτερες, όπως μεγαλύτερες είναι και οι κοιλότητες που αποκαθιστούμε.

Ανασύσταση δοντιού

  Όταν λείπει μεγάλη ποσότητα οδοντικής ουσίας απο ένα δόντι η διαδικασία αποκατάστασης του ονομάζεται ανασύσταση. Ένα πρόσθιο δόντι χρειάζεται ανασύσταση όταν έχει σπάσει μια γωνία ή το κοπτικό του χείλος, ενώ ένα οπίσθιο όταν έχει σπάσει ένα ή περισσότερα απο τα φύματα του.
  Για την ανασύσταση των προσθίων δοντιών χρησιμοποιούνται ειδικές διαφανείς φόρμες σε σχήμα δοντιού μέσα στις οποίες τοποθετείται η σύνθετη ρητίνη, προσαρμόζονται στο δόντι και φωτοπολυμερίζονται.
  Για την ανασύσταση των οπισθίων δοντιών, χρησιμοποιούνται διαφανή ή ανοξείδωτα τεχνητά τοιχώματα (καλούπια) μέσα στα οποία στιβάζεται η ρητίνη με συγκεκριμένο πρωτόκολο, διαμορφώνεται και φωτοπολυμερίζεται τμηματικά. Εκτός όμως απο αυτόν τον τρόπο, μια ανασύσταση σε οπίσθιο δόντι μπορεί να γίνει και με ένα επένθετο ρητίνης. Το επένθετο είναι μια κατασκευή που ετοιμάζει ο οδοντοτεχνήτης, η οποία συγκολλάται στην κοιλότητα του δοντιού με φωτοπολυμεριζόμενη σύνθετη ρητίνη (βίντεο).
  Μια αποκατάσταση είτε είναι σφράγισμα είτε ανασύσταση, αφού σκληρυνθεί ή συγκολληθεί, διαμορφώνεται με ειδικά εξαρτήματα (διαμάντια, δίσκους κ.α) και γυαλίζεται.