Αποτρύγωση-Καθαρισμός

ΑΠΟΤΡ ΚΑΘΑΡ 

  Είναι η απομάκρυνση της τρυγίας (πέτρας) απο τα δόντια. Η διαδικασία αυτή γίνεται με ειδικά εργαλεία που ονομάζονται ξέστρα και εκτελείται με ξέστρα χειρός ή με ξέστρα προσαρμοσμένα σε συσκευή υπερήχων. 

 Τα δόντια μας καλύπτονται με ένα υμένιο-μεμβράνη που ονομάζεται οδοντική πλάκα (Βίντεο), η οποία κάθε φορά που τρώμε εμπλουτίζεται με βακτήρια. Η οδοντική πλάκα δεν είναι εύκολα ορατή και είναι η αιτία της τερηδόνας και της ουλίτιδας. Σκοπός του πλυσίματος των δοντιών είναι να απομακρύνει την "εμπλουτισμένη" οδοντική πλάκα, η οποία αν δεν αφαιρεθεί με την οδοντόβουρτσα σκληραίνει σταδιακά ώσπου "πετρώνει". Αυτή η "πέτρα" όταν εντοπίζεται πάνω απο τα ούλα ονομάζεται υπερουλική τρυγία, ενώ μέσα στα ούλα λέγεται υποουλική τρυγία και είναι υπεύθυνη για την πρόκληση της ουλίτιδας και της περιοδοντίτιδας.

  Όταν χρησιμοποιούμε σωστά, συνειδητά και με επιμέλεια, την οδοντόβουρτσα, το οδοντικό νήμα και τα μεσοδόντια βουρτσάκια, δημιουργούμε τις προϋποθέσεις για να αφαιρέσουμε αποτελεσματικά την οδοντική πλάκα. Σε αυτό βοηθά πολύ το πρωτόκολλο επανεξετάσεων που εφαρμόζει ο οδοντίατρος ύστερα απο κάθε θεραπεία, ώστε ο ασθενής να μάθει να αναγνωρίζει με ευκολία την οδοντική πλάκα και να την απομακρύνει με τους παραπάνω τρόπους.