Εμφύτευμα ή Γέφυρα;

ΕΜΦ Η ΓΕΦ 1  ΕΜΦ Η ΓΕΦ 2  ΕΜΦ Η ΓΕΦ 3 

   Το ερώτημα αυτό έχει προκύψει διότι πλέον το κόστος της τοποθέτησης ενός εμφυτεύματος έχει ελαττωθεί τόσο πολύ, ώστε όλο και περισσότεροι ενήλικες έχουν αρχίσει να σκέφτονται αυτή την λύση. Ειδικά μάλιστα, όταν λείπει ένα πρόσθιο δόντι, το αισθητικό αποτέλεσμα είναι πολύ καλύτερο, διότι τα διπλανά γερά δόντια παραμένουν ανέπαφα.

  Πλεονεκτήματα γέφυρας:  1. Το κόστος για μία συνήθη γέφυρα είναι μικρότερο απο την τοποθέτηση ενός εμφυτεύματος  και 2. η χρονική διάρκεια της διαδικασίας είναι συντομότερη.

  Μειονεκτήματα γέφυρας:  1. Χρειάζεται να τροχιστούν δύο γερά δόντια. 2. Στην περιοχή του ορίου μεταξύ των δοντιών και των στηριγμάτων της γέφυρας δημιουργούνται συνθήκες για ανάπτυξη τερηδόνας και ουλίτιδας. 3. Στην περιοχή που λείπει το δόντι, το οστούν (κόκκαλο) ελαττώνεται συνεχώς σε ύψος και πλάτος. 4. Η διάρκεια ζωής μίας γέφυρας είναι μικρότερη απο την διάρκεια ζωής ενός εμφυτεύματος κ.α.  

  Πλεονεκτήματα εμφυτεύματος: 1. Δεν θίγονται τα διπλανά δόντια με αποτέλεσμα να αυξάνεται η διάρκεια ζωής τους στο στόμα, 2. Το εμφύτευμα έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής απο μία γέφυρα, 3. το οστούν διατηρεί τον όγκο του. 4. Η τοποθέτηση εμφυτεύματος σήμερα είναι ευκολότερη διαδικασία απο οτι μία εξαγωγή δοντιού κ.α.

  Μειονεκτήματα εμφυτεύματος: 1. Έχει μεγαλύτερο κόστος απο ότι η κατασκευή μίας γέφυρας. 2. Απαιτείται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για την ολοκλήρωση της αποκατάστασης. 

  Για να έχετε την πλήρη εικόνα των πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της μίας ή της άλλης λύσης παρακολουθείστε το σχετικό βίντεο (Βίντεο).

  Όπως είναι προφανές, αν το κριτήριο κάποιου είναι η κατα το δυνατόν μικρότερη επιβάρυνση των  των δοντιών που του απομένουν μετά απο εξαγωγή ή εξαγωγές, η λύση της τοποθέτησης εμφυτεύματος είναι προτιμότερη. Ειδικά σήμερα που τα πρωτόκολλα τοποθέτησης εμφυτευμάτων είναι απλά και σύντομα σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Μάλιστα αν πρόκειται για ολικές στοματικές αποκαταστάσεις, με την χρήση εξελιγμένων προγραμμάτων ηλεκτρονικών υπολογιστών (virtual implant surgery), κατασκευάζονται ειδικοί οδηγοί νάρθηκες δια των οποίων, σε μία μόνο επίσκεψη τοποθετούνται απο 4-8 εμφυτεύματα (guided surgery) και ο ασθενής σε σύντομο χρονικό διάστημα φεύγει με δόντια απο το ιατρείο. Μια τέτοια όμως αποκατάσταση είναι αρκετά πιο δαπανηρή απο την τοποθέτηση μιας ολικής οδοντοστοιχίας.

  Σε κάθε περίπτωση όμως, είναι σημαντικό να γίνει προσεκτική αξιολόγηση της κατάστασης του στόματος, των δοντιών, του οστού και των συνηθειών του ασθενούς, ωστε να επιλεγεί η καλύτερη λύση για το συγκεκριμένο στόμα.