Εμφυτεύματα

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑ 

  Το εμφύτευμα είναι μια ριζόμορφη κατασκευή απο τιτάνιο η οποία βιδώνεται και ενσωματώνεται στο οστούν και υποκαθιστά τη ρίζα του δοντιού (Βίντεο). Αφού τοποθετηθεί το εμφύτευμα, η τελική αποκατάσταση τοποθετείται στο στόμα μετά απο τουλάχιστον 2 μήνες. Εσωτερικά του εμφυτεύματος υπάρχουν βόλτες στις οποίες, είτε βιδώνονται απ ευθείας οι στεφάνες (θήκες), είτε βιδώνονται διάφοροι τύποι στηριγμάτων ανάλογα με την προσθετική αποκατάσταση που θα κατασκευαστεί και στη συνέχεια πάνω σε αυτά τα στηρίγματα συγκολλούνται οι στεφάνες. Υπάρχει επίσης η δυνατότητα να τοποθετηθεί εμφύτευμα που είναι μια μονοκόμματη κατασκευή μαζί με το στήριγμα (One-Piece Implant) και πάνω σε αυτό να τοποθετηθεί η στεφάνη (Βίντεο). Η πιό απλή περίπτωση τοποθέτησης εμφυτεύματος είναι όταν λείπει μόνο ένα δόντι (Βίντεο).

   Στις περιπτώσεις που στο παρελθόν ο οδοντίατρος κατασκεύαζε μία γέφυρα, ή μια μερική οδοντοστοιχία (μηχάνημα με άγκιστρα) (Βίντεο), ή μια ολική οδοντοστοιχία (μασέλα) (Βίντεο), σήμερα μπορούμε να τοποθετήσουμε εμφυτεύματα επάνω στα οποία θα στηριχθεί η νέα αποκατάσταση. Επιλέγοντας την τοποθέτηση εμφυτευμάτων αποφεύγουμε να τροχίσουμε ή να επιβαρύνουμε υγιή δόντια, πράγμα που συμβαίνει όταν κατασκευάζουμε μία γέφυρα ή μία μερική οδοντοστοιχία.   

   Άν ένας ενήλικας θέλει να αντικαταστήσει την τεχνητή οδοντοστοιχία του με μια αποκατάσταση που στηρίζεται σε εμφυτεύματα, η νέα αίσθηση που βιώνει κατά την ομιλία και την μάσηση είναι πολύ καλύτερη. Ειδικά όταν πρόκειται για οδοντοστοιχία της κάτω γνάθου, η τοποθέτηση δύο εμφυτευμάτων καταργεί την κινητικότητα της και η μάσηση όπως και η ομιλία βελτιώνονται σημαντικά.

   Τα τελευταία χρόνια η τοποθέτηση εμφυτευμάτων έχει βελτιωθεί σημαντικά, σε οτι αφορά την ακρίβεια τοποθέτησης και την ασφάλεια. Αυτό επιτυγχάνεται με την κατασκευή ειδικών ναρθήκων, οι οποίοι χρησιμοποιούνται ως οδηγοί και τα εμφυτεύματα τοποθετούνται γρήγορα, με μεγάλη ακρίβεια και ανώδυνα χωρίς την ανάγκη τομής και αποκόλλησης των ούλων  (Guided Surgery) (Βίντεο). Οι νάρθηκες κατασκευάζονται ύστερα απο ανάλυση και επεξεργασία των δεδομένων που έχει στη διαθεση του ο γιατρός (εκμαγεία μελέτης, ακτινογραφικοί νάρθηκες, αξονικές τομογραφίες κ.α.), χρησιμοποιώντας ειδικό πρόγραμμα σε ηλεκτρονικό υπολογιστή. Έτσι ο γιατρός αφού επιλέξει την θέση, τοποθετεί τα εμφυτεύματα στο πρόγραμμα του ηλεκτρονικού υπολογιστή (Virtual Implant Surgery) και απο αυτό στη συνέχεια κατασκευάζεται ο ειδικός οδηγός νάρθηκας (Βίντεο). Η τεχνολογία αυτή είναι πολύ χρήσιμη ιδιαίτερα σε μεγάλες αποκαταστάσεις όπου λείπουν πολλά ή όλα τα δόντια, διότι μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα μπορούν να τοποθετηθούν ανώδυνα 6-8 εμφυτεύματα και ο ασθενής να φύγει απο το ιατρείο με δόντια, αποφεύγωντας μια πολύωρη και επώδυνη μετεγχειρητικά επέμβαση. Στο ιατρείο μου προτείνω και εφαρμόζω την σύγχρονη αυτή τεχνική, αρκεί να την επιλέξει ο ασθενής. 

   Βασική όμως προυπόθεση για να τοποθετήσει κάποιος εμφυτεύματα, είναι η ποσότητα και η ποιότητα του οστού. Στην περίπτωση που δεν υπάρχει το απαιτούμενο ύψος και πλάτος οστού, τότε επεμβαίνουμε συμπληρώνοντας την αναγκαία ποσότητα οστού (π.χ. ανύψωση ιγμορείου, διέυρυνση και ανύψωση ακρολοφίας) και ανάλογα με το περιστατικό, είτε τοποθετούμε τα εμφυτεύματα την ίδια στιγμή ή μετά απο 4-6 μήνες (Βίντεο). Παράλληλα, σημαντική είναι και η διερεύνηση: της γενικής υγείας, της στοματικής κατάστασης και υγειινής, των στοματικών συνηθειών (αν τρίζει ή σφίγγει τα δόντια) κ.α.  
   Η λεπτομερής εξέταση-διερεύνηση του κάθε περιστατικού σε συνδιασμό με την διαγνωστική μεθοδολογία και το σχέδιο θεραπείας που θα καταρτήσει ο οδοντίατρος, βοηθούν σημαντικά στην ασφαλή τοποθέτηση και την μακρόχρονη διατήρηση των εμφυτευμάτων στο στόμα.
  Ένας όμως εξ ίσου σημαντικός παράγων που συμβάλλει στη μακρόχρονη διάρκεια ζωής των εμφυτευμάτων στο στόμα, είναι η επιμελής τήρηση των οδηγιών υγειϊνής και επανεξετάσεων που προτείνει ο οδοντίατρος, τις οποίες χρειάζεται να εφαρμόζει με συνέπεια ο κάθε ενήλικας που επιλέγει να τοποθετήσει εμφυτεύματα στο στόμα του.