Γέφυρες-Θήκες

ΓΕΦΥΡ ΘΗΚ 

  Γέφυρα είναι η προσθετική αποκατάσταση που συμπληρώνει τις νωδές περιοχές του στόματος, δηλαδή τις περιοχές εκείνες όπου ένα ή περισσότερα δόντια λείπουν (Βίντεο). Αυτή στηρίζεται σε παρακείμενα με την νωδή περιοχή δόντια, τα οποία όμως χρειάζεται να "παρασκευαστούν" (τροχιστούν). Αφού "παρασκευαστούν" τα δόντια, ο οδοντικός φραγμός αποτυπώνεται με ειδικά υλικά και ο οδοντοτεχνίτης κατασκευάζει ένα γύψινο ομοίωμα (εκμαγείο). Πάνω στο εκμαγείο κατασκευάζει μια μονοκόμματη εργασία η οποία συγκολλείται στα παρασκευασθέντα δόντια συμπληρώνοντας την περιοχή των δοντιών που λείπουν. 

  Τα δόντια στα οποία στηρίζεται μια γέφυρα ονομάζονται στηρίγματα, ενώ το τμήμα της γέφυρας που συμπληρώνει την νωδή περιοχή, ονομάζεται γεφύρωμα ή ενδιάμεσο. Οι κατασκευές αυτές αποκαθιστούν το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα των δοντιών δημιουργώντας ένα πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
  Ανάλογα με τα υλικά κατασκευής της μία γέφυρα είναι:
1. Ολική χυτή: Είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από μέταλλο. Αυτή δεν έχει ωραίο αισθητικό αποτέλεσμα.
2. Μεταλλοπορσελάνη: Έχει μεταλλικό σκελετό πάνω στον οποίο «χτίζεται» πορσελάνη. Αυτή έχει πολύ καλό αισθητικό αποτέλεσμα.
3. Ολοκεραμική: Έχει σκελετό από ειδικό κεραμικό υλικό πάνω στον οποίο «χτίζεται» πορσελάνη. Αυτή έχει εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα. Υπάρχουν διάφοροι τύποι ολοκεραμικών κατασκευών. Ένας τύπος είναι αυτές που κατασκευάζονται απο σκελετό ζιρκονίου επι του οποίου ψήνεται πορσελάνη. Ο σκελετός αυτός κατασκευάζεται απο ειδικό υπολογιστή-εκτροχιστή, ο οποίος με scanner καταγράφει το εκμαγείο και στη συνέχεια ο εκτροχιστής καθοδηγούμενος απο τον υπολογιστή, κόβει και κατασκευάζει τον σκελετό της αποκατάστασης (CAD/CAM System) (Βίντεο). 
4. Ακρυλική: Είναι κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από ακρυλική ρητίνη. Έχει καλό αισθητικό αποτέλεσμα και μειωμένη αντοχή, γι αυτό χρησιμοποιείται ως προσωρινή κατασκευή μέχρι να ολοκληρωθεί η μόνιμη αποκατάσταση.

 Η στεφάνη ή θήκη είναι μία μεμονωμένη αισθητική προσθετική αποκατάσταση που καλύπτει ένα δόντι που είναι κατεστραμμένο ή απονευρωμένο ή αποχρωματισμένο ή αντιαισθητικό  και αποκαθιστά το σχήμα, το μέγεθος και το χρώμα του (βίντεο). Ανάλογα με το υλικό κατασκευής της μπορεί να είναι: ολική χυτή, μεταλλοπορσελάνη, ολοκεραμική ή ακρυλική.

  Για την επί μακρόν παραμονή μιας γέφυρας ή στεφάνης στο στόμα σημαντικό ρόλο παίζει το σχήμα της "παρασκευής" που θα δώσει ο οδοντίατρος στα δόντια στηρίγματα, ώστε να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή έδραση, η συγκράτηση και η ευστάθεια της αποκατάστασης, καθώς και η επιμελής στοματική φροντίδα της περιοχής της αποκατάστασης. Ειδικά για τις γέφυρες υπάρχει ειδικό οδοντικό νήμα (Super Floss), το οποίο καθαρίζει και την νωδή περιοχή κάτω απο το γεφύρωμα (Βίντεο).

  Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία CAD/CAM (Computer Aided Design/Computer Aided Manufacturing) χρησιμοποιείται στο οδοντιατρείο και δίνει την δυνατότητα στον γιατρό να κατασκευάσει και να ολοκληρώσει μία στεφάνη ή μια γέφυρα, με μία μόνο επίσκεψη. Σε μία συνεδρία, παρασκευάζονται (τροχίζονται) τα δόντια, καταγράφονται ("αποτυπώνονται") με ειδικό scanner, σχεδιάζεται σε υπολογιστή η αποκατάσταση (θήκη ή γέφυρα), κατασκευάζεται επι τόπου απο ειδικό κοπτικό μηχάνημα και τοποθετείται στο στόμα (Βίντεο).