Λέϊζερ (Laser)

ΛΕΙΖΕΡ 1  ΛΕΙΖΕΡ 4  ΛΕΙΖΕΡ 3 

  Το LASER ( Light Amplification by Stimulated Emition of Radiation) είναι ισχυρή δέσμη ενέργειας ενισχυμένου φωτός συγκεκριμένου μήκους κύματος,  το οποίο εστιάζει με ακρίβεια και καθαρότητα στην περιοχή της δράσης του. Χρησιμοιποιείται με επιτυχία σε πολλούς τομείς της ιατρικής και της οδοντιατρικής. 

  Τα λέϊζερ χαρακτηρίζονται απο το μήκος κύματος, απο την πηγή που παράγει το φώς, απο την ένταση της ενέργειας και απο άλλες παραμέτρους. Ανάλογα με τον σκοπό για τον οποίο πρόκειται να χρησιμοποιηθεί, ο γιατρός επιλέγει τον κατάλληλο τύπο.

  Στην οδοντιατρική το λέϊζερ χρησιμοποιείται για να καθαρίσει την τερηδόνα απο το δόντι και για να κόψει και να θεραπεύσει μαλακούς ιστούς. Στα περισσότερα περιστατικά η διαδικασία είναι ανώδυνη, σύντομη και έχει άριστα αποτελέσματα. Συγκεκριμένα μπορεί να εφαρμοστεί στις παρακάτω περιπτώσεις:

1. Αιμόσταση.

2. Αποκάλυψη εμφυτευμάτων (αφαίρεση μαλακών ιστών γύρω από τα εμφυτεύματα) (Βίντεο).

3.  Αποκάλυψη της μήλης ενός δοντιού, ώστε να διευκολυνθεί η ανατολή του, καθώς και η αποκάλυψη ημιεγκλείστων και εγκλείστων δοντιών (Βίντεο)

4. Απολύμανση του ριζικού σωλήνα σε απονευρώσεις (Βίντεο).

5. Απολύμανση φατνίου μετά από εξαγωγή.

6. Αφαίρεση παθολογικών μαλακών ιστών (πχ. κύστεις, υπερπλασίες κ.α.).

 7. Καθαρισμό χαλασμένου δοντιού απο την τερηδόνα (Βίντεο).

8. Διόρθωση ουλικού χαμόγελου (αισθητική διόρθωση ούλων) (Βίντεο).

9. Εκτομή χαλινού.

10. Επιμήκυνση της μύλης ενός δοντιού (Βίντεο).

11.Θεραπεία ουλίτιδας και περιοδοντίτιδας (Βίντεο).

12. Λεύκανση δοντιών (Βίντεο).

13. Μείωση οδοντικής ευαισθησίας.

14. Ουλεκτομή και ουλοπλαστική (αναδιαμόρφωση των ούλων).

15. Στην λήψη αποτυπώματος χωρίς την χρήση νημάτων απώθησης ούλων, γρήγορα και αναίμακτα για τον ασθενή.

16. Συμπτωματική θεραπεία επιχείλιου έρπητα, άφθων κ.α.

17. Τομή και παροχέτευση περιοδοντικών αποστημάτων.

 Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των λέϊζερ είναι: 1. Ακριβής αφαίρεση παθολογικών ιστών. 2. Άμεσα αισθητικά αποτελέσματα. 3. Αποφυγή ραμμάτων. 4. Άριστη επούλωση. 5. Βακτηριοκτόνο δράση. 6. Ελάχιστη υφίζηση (μετατόπιση) ιστών κατά την διαμόρφωση. 7. Εφαρμόζεται σε εγκύους και σε ασθενείς με βηματοδότες ή ακουστικά βοηθήματα. 8. Λεύκανση δοντιών σε μια επίσκεψη. 9. Μειωμένη ανάγκη αναισθησίας (τις περισσότερες φορές δεν απαιτείται). 10. Μειωμένη επεμβατική περιοδοντική θεραπεία. 11. Μειωμένος μετεγχειρητικός πόνος και φλεγμονή. 12. Τέλεια αιμόσταση.