Λεύκανση

ΛΕΥΚΑΝΣΗ 1  ΛΕΥΚΑΝΣΗ 2 

  Η λεύκανση των δοντιών είναι μια διαδικασία με την οποία αυτά αποκτούν λευκώτερη απόχρωση, επιτυγχάνεται με ειδικές χημικές ουσίες και έχει περιορισμένη διάρκεια. Η λεύκανση δεν μπορεί να γίνει σε λευκά σφραγίσματα ή στεφάνες (θήκες).
   Οι τρόποι με τους οποίους λευκαίνουν τα δόντια είναι:
1. Στο οδοντιατρείο σε μία επίσκεψη
   α) με επάλειψη της χημικής ουσίας
   β) με επάλειψη της χημικής ουσίας και χρήση ειδικού φωτός.
   γ) με επάλειψη της χημικής ουσίας και χρήση laser (Βίντεο).
2. Στο σπίτι με τοποθέτηση της χημικής ουσίας σε ειδικούς νάρθηκες (διαρκεί περισσότερο χρόνο).
  Κατά το χρονικό διάστημα που διαρκεί η λεύκανση και για λίγο χρόνο μετά, χρειάζεται να εξαιρεθούν μερικές τροφές απο τη διατροφή μας και να διακοπούν κάποιες συνήθειες, διότι μπορεί να επηρεάσουν σημαντικά το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αυτές είναι: κόκκινο κρασί, πατζάρια, καρπούζι, κεράσια, πορτοκάλια, ντομάτες, καφές, αναψυκτικά τύπου cola, πάπρικα, κουρκουμάς, κάρυ, τσίλι, κάπνισμα, μάσημα κανέλλας-γαρύφαλου κ.α.
   Η λευκώτερη απόχρωση που αποκτούν τα δόντια μετά απο μία λεύκανση έχει ημερομηνία λήξης, η οποία εξαρτάται απο τις διατροφικές και άλλες συνήθειες που έχουμε. Μία σημαντική παράμετρος που επηρεάζει τον βαθμό της λεύκανσης είναι η αρχική απόχρωση των δοντιών. Δόντια με κίτρινη απόχρωση λευκαίνουν ευκολότερα απο οτι τα δόντια με γκρί απόχρωση. Αν θέλουμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα της λεύκανσης για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μπορούμε να κάνει αναμνηστικές λευκάνσεις σε τακτά διαστήματα.
   Παρατηρώντας σε ένα μικροσκόπιο την επιφάνεια ενός δοντιού πρίν και μετά απο μία λεύκανση, θα διαπιστώσουμε οτι αυτή γίνεται αδρότερη μετά την λεύκανση. Η αδρότητα αυτή εξαφανίζεται μετά απο μερικές ημέρες. Σε μερικές περιπτώσεις για λίγες ημέρες μετά απο μία λεύκανση παρατηρείται ευαισθησία των δοντιών, η οποία με την κατάλληλη αγωγή περνάει.

   Όταν τα δόντια στα οποία πρόκειται να γίνει λεύκανση έχουν λευκά σφραγίσματα, χρειάζεται, αφ ενός να ελεγχθεί η ποιότητα των σφραγισμάτων ώστε να μην επηρεαστεί το νεύρο του δοντιού απο το υλικό της λεύκανσης, αφ ετέρου χρειάζεται να αντικατασταθούν τα σφραγίσματα μετά την λεύκανση ώστε να ταιριάζουν με την νέα απόχρωση των δοντιών.

  Εκτός απο την λεύκανση με χημικές ουσίες μπορεί κάποιος να αποκτήσει λευκώτερα δόντια και με μόνιμες αποκαταστάσεις, όπως είναι οι όψεις ρητίνης, οι κεραμικές όψεις και οι κεραμικές στεφάνες.