Οδοντιατρική για Παιδιά

ΟΔ ΠΑΙΔ  

  Η οδοντιατρική αντιμετώπιση των παιδιών δεν είναι εύκολη διαδικασία διότι τα παιδιά έχουν σοφία, δεν ακούνε λόγια αλλά παρατηρούν συμπεριφορές. Είναι σημαντικό κατόρθωμα ο θεραπευτής να κερδίσει την εμπιστοσύνη τους και για να το καταφέρει αυτό χρειάζεται να αφοσιωθεί, να αφουγκραστεί τις ανάγκες τους, να τους λέει την αλήθεια και να είναι αυθεντικός μαζί τους. Όταν μάλιστα σεβαστεί και το γεγονός οτι κουράζονται εύκολα στην οδοντιατρική καρέκλα, δεν θα τα ενοχλήσουν οι θεραπευτικές του ενέργειες.
  Είναι καλό ένα παιδί απο μικρή ηλικία να έχει επαφή με το χώρο του οδοντιατρείου και τον θεραπευτή του, ώστε σε ένα χαρούμενο περιβάλλον να εξοικειωθεί με την ιδέα, δόντια, στόμα, οδοντόβουρτσα, στοματική υγειϊνή και θεραπεία. Αυτή η επικοινωνία του παιδιού είναι σημαντικό να γίνει πριν προκύψει οποιαδήποτε ανάγκη για θεραπεία.
  Τα παιδικά δόντια ονομάζονται νεογιλά και είναι 20 (10 σε κάθε γνάθο). Κάθε γνάθος περιλαμβάνει 6 πρόσθια (2 κεντρικοί τομείς, 2 πλάγιοι τομείς και 2 κυνόδοντες) και 4 οπίσθια ( 2 1οι γομφίοι και 2 2οι γομφίοι) δόντια (Βίντεο).
  Τα πρώτα δόντια αρχίζουν να εμφανίζονται στο στόμα στην ηλικία των 6 μηνών και είναι οι κάτω τομείς. Μέχρι την ηλικία των 2-3 ετών έχει ολοκληρωθεί η νεογιλή οδοντοφυΐα. Σε μερικά παιδιά τα δοντια αργούν να ανατείλουν. Κατά την διάρκεια της ανατολής των νεογιλών δοντιών μπορεί το παιδί να παρουσιάσει συμπτώματα όπως, ανησυχία, πόνο, εμέτους, πυρετο κ.α. Απο την ηλικία των 6 ετών που ξεκινά η ανατολή των μονίμων δοντιών μέχρι την ηλικία των 12 ετών που αυτή ολοκληρώνεται, στο στόμα του παιδιού υπάρχει μικτή οδοντοφυΐα.
  Σε πολλούς γονείς κυριαρχεί η αντίληψη οτι επειδή τα νεογιλά "αλλάζουν", δεν χρειάζεται να τους δίνουν ιδιαίτερη σημασία. Αυτό είναι ΜΕΓΑΛΟ ΛΑΘΟΣ. Είναι σημαντικό τα νεογιλά δόντια να παραμένουν υγιή στη θέση τους μέχρι να "πέσουν", ώστε να διατηρηθούν οι χώροι για την ανατολή των μονίμων δοντιών. Αποτέλεσμα αυτής της λάθος αντίληψης, είναι η καταστροφή του 1ου μόνιμου γομφίου σε πολλά παιδιά, διότι το δόντι αυτό ανατέλει στην ηλικία των 6 ετών και επειδή πολλοί γονείς πιστεύουν οτι αυτό το δόντι "θα το αλλάξει" δεν του δίνουν σημασία. Όλα αυτά είναι ένας απο τους σημαντικούς λόγους για τους οποίους ενα παιδί χρειάζεται νε επισκέπτεται τον οδοντίατρο απο μικρή ηλικία.
  Η οδοντιατρική για παιδιά περιλαμβάνει συνήθως διαδικασίες που έχουν σχέση με πρόληψη καθώς και θεραπευτικές διαδικασίες. Η σημαντικότερη προληπτική πράξη είναι οι εμφράξεις οπών και σχισμών (Βίντεο). Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιούνται ρευστές φωτοπολυμεριζόμενες σύνθετες ρητίνες, οι οποίες γεμίζουν τα βοθρία των οπισθίων δοντιών ώστε να μην κατακρατούνται υπολείμματα τροφών που μπορεί να προκαλέσουν τερηδόνα. Οι εμφράξεις αυτές γίνονται χωρίς να τροχιστεί το δόντι και ελέγχονται κατά διαστήματα γιατί με τον καιρό μπορεί να αποκολληθούν και να χρειαστεί να ξαναγίνουν. Μια άλλη προληπτική πράξη είναι η φθορίωση των δοντιών, η οποία συνήθως γίνεται με την τοποθέτηση φθοριούχου ζελέ σε αυτά.
  Οι συνήθεις θεραπευτικές διαδικασίες στα νεογιλά δόντια είναι εμφράξεις, εξαγωγές, πολφοτομές (Βίντεο), απονευρώσεις καθώς και η τοποθέτηση στεφανών. Οι πολφοτομές γίνονται σε δόντια όπου υπάρχει βαθειά τερηδόνα. Σε αυτά αποκόβεται ο πολφός στον μυλικό θάλαμο και γίνεται έμφραξη του δοντιού.

  Σε μερικές περιπτώσεις που έχει υπάρξει ανάγκη να αφαιρεθεί πρόωρα ένα νεογιλό δόντι, είναι πολύ σημαντικό να διατηρηθεί ο χώρος αυτός, ώστε να βγεί στη σωστή θέση το μόνιμο δόντι. Αυτό γίνεται με μία κατασκευή διατήρησης του χώρου (Βίντεο).  Στην περίπτωση όμως που έχει εξαχθεί σε μικρή ηλικία ο 1ος μόνιμος γομφίος, η κατάσταση είναι πιο σοβαρή και είναι σημαντικό ο γονέας να ενημερωθεί για το ενδεχόμενο μετακίνησης των γειτονικών δοντιών και για τις επιπτώσεις που έχει αυτό σε όλο το στόμα, ώστε να αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο.