Ουλίτιδα

ΟΥΛ   

  Είναι η φλεγμονή των ούλων και οφείλεται στην "πέτρα" (τρυγία) που δημιουργείται και είναι προσκολλημένη στην επιφάνεια των δοντιών και υπάρχει  μεταξύ αυτών και των ούλων. Για να θεραπευθεί η ουλίτιδα δεν αρκεί ένας απλός "καθαρισμός". Χρειάζεται επιπλέον να αφαιρεθεί η τρυγία με υποουλική απόξεση, διαδικασία που εκτελείται είτε με το χέρι χρησιμοποιώντας ειδικά εργαλεία που λέγονται ξέστρα, είτε με ξέστρα που τοποθετούνται σε συσκευή υπερήχων.

  Ύστερα απο μία θεραπεία ουλίτιδας η φλεγμονή των ούλων δεν αποκαθίσταται αμέσως, αλλά χρειάζεται διάστημα περίπου 15 ημερών για να επανέλθουν τα ούλα στη φυσιολογική τους κατάσταση. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις που τα ούλα δεν επανέρχονται. Αυτό συμβαίνει σε περιοχές του στόματος όπου υπάρχουν αποκαταστάσεις (π.χ. εμφράξεις, θήκες, γέφυρες κ.α.) οι οποίες ευνοούν τον συνεχή σχηματισμο οδοντικής πλάκας και τρυγίας. Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται η αποκατάσταση να αντικατασταθεί.
  Για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα ύστερα απο μία θεραπεία ουλίτιδας είναι πολύ σημαντικό να τηρηθεί συστηματική και σχολαστική στοματική υγειϊνή. Σε διαφορετική περίπτωση η ουλίτιδα θα επανέλθει σύντομα και εφ όσον δεν ξαναθεραπευτεί, σταδιακά θα εξελειχθεί σε περιοδοντίτιδα.