Τρίζω-Σφίγγω τα δόντια

ΤΡΙΖΩ ΣΦ   

  Το στοματογναθικό μας σύστημα αποτελείται απο σημαντικές λειτουργικές μονάδες, οι οποίες συμμετέχουν και επηρεάζουν την ζωή μας.

   Περιλαμβάνει την άνω και την κάτω γνάθο, τα ούλα, τα δόντια, την γλώσσα, το έδαφος του στόματος καθώς και ομάδες μυών της κεφαλής και του λαιμού. Αυτές οι μυικές ομάδες συμμετέχουν στον σχηματισμό του προσώπου και του στόματος, κινούν την κάτω γνάθο, την γλώσσα, το έδαφος του στόματος, τα χείλη κ.α.
  Συμμετέχει επίσης στην αναπνοή, στην ομιλία, στην μάσηση, γεύση και κατάποση της τροφής, στην έκφραση των συναισθημάτων μας, καθώς και σε άλλες λειτουργίες (Βίντεο).

    Το στοματογναθικό μας σύστημα  επηρεάζεται όμως απο το στρες καθώς και απο κάποιες συνήθειες (έξεις). Αυτά επιδρούν στην λειτουργικότητα του προκαλώντας δυσλειτουργίες, αλλά επηρεάζουν και την εμφάνιση μας. Έξεις είναι το τρίξιμο και το σφίξιμο των δοντιών, η μακροχρόνια χρήση πιπίλας ή/και θηλασμού του δακτύλου, το μακροχρόνιο δάγκωμα του στυλό ή της πίπας, το δάγκωμα των νυχιών κ.α. Μερικές έξεις μετακινούν τα δόντια, οπότε επηρεάζουν την εικόνα του χαμόγελου και την εμφάνιση μας, ενώ ο συνδιασμός άλλων έξεων με το στρες επηρεάζουν τον μυϊκό τόνο των μυών της κεφαλής και του προσώπου, προκαλώντας πόνο, δυσκινησία της κάτω γνάθου και άλλα συμπτώματα. 

   Το τρίξιμο των δοντιών είναι μια παθολογική κατάσταση που ονομάζεται βρυγμός ή βρουξισμός και συνήθως οφείλεται στο στρες. Ο βρυγμός δημιουργεί προβλήματα στα δόντια, στο περιοδόντιο, στο μυϊκό σύστημα, στην κροταφογναθική διάρθρωση (είναι η άρθρωση της κάτω γνάθου με το κρανίο) και μακροχρόνια επηρεάζει την φυσιογνωμία. Οι επιπτώσεις του είναι: 1. Η αποτριβή των δοντιών, με αποτέλεσμα την μείωση της κάθετης διάστασης του προσώπου. 2. Η δημιουργία διαβρώσεων στις αυχενικές περιοχές των δοντιών και λόγω αυτών η αυξημένη πιθανότητα  ευαισθησίας στο κρύο ή το ζεστό. 3. Η πιθανότητα κατάγματος στο δόντι. 4. Η πρόκληση αυξημένης κινητικότητας στα δόντια. 5. Πόνοι στο μυϊκό σύστημα της κεφαλής και του προσώπου. 6. Πονοκέφαλοι κ.α. (Βίντεο). Στην θεραπεία του βρυγμού βοήθα η κατασκευή είδικών ναρθήκων νυκτός, κάποιες ασκήσεις στο μυϊκό σύστημα, καθώς και μέθοδοι μείωσης του στρες (Βίντεο)

  Μεταξύ άλλων, ο πόνος είναι το σύνηθες σύμπτωμα της δυσλειτουργίας του στοματογναθικού συστήματος και εμφανίζεται στο πρόσωπο, στο κεφάλι, στην άρθρωση της κάτω γνάθου με το κρανίο (κροταφογναθική διάρθρωση δεξιά και αριστερά) και στα δόντια. Μπορεί επίσης να παρουσιαστεί δυσκινησία της κάτω γνάθου, καθώς και θόρυβος στην κροταφογναθική διάρθρωση όταν κινείται η γνάθος. Η δυσλειτουργία του στοματογναθικού συστήματος επηρεάζει την γενική κατάσταση της υγεία μας και είναι σημαντικό να φροντίζουμε για την έγκαιρη αντιμετώπιση της (Βίντεο).
   Συχνά παρουσιάζεται μυικός πόνος στην περιοχή του προσώπου μπροστά απο τα αυτιά, ο οποίος συνήθως οφείλεται σε μυικό σπασμό λόγω κόπωσης ύστερα απο πολύωρη οδοντιατρική εργασία. Σε αυτή την περίπτωση παρατηρείται και δυσκινησία της κάτω γνάθου, αλλά τα συμπτώματα εξαφανίζονται εύκολα χωρίς φαρμακευτική αγωγή αλλά με ειδική μυική μάλαξη και χρήση των κατάλληλων επιθεμάτων. Σε αυτή την περίπτωση βοηθά πολύ και η οστική ανάταξη των αυχενικών σπονδύλων, απο ειδικό χειροπράκτη γιατρό, η οποία είναι μία εύκολη και ανώδυνη διαδικασία (Βίντεο)