Φωτεινά Χαμόγελα

ΦΩ ΧΑ 

  Ο σύλλογος "Φωτεινά Χαμόγελα" είναι Ν.Π.Ι.Δ. μη κερδοσκοπικό ( Αρ. Αποφ. Πρωτοδικείου 6708/2008 ). Σκοπός μας είναι η παροχή δωρεάν οδοντιατρικής εξέτασης και θεραπείας σε παιδιά οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρές οικονομικές δυσχέρειες και παρέχεται απο εθελοντές παιδοδοντίατρους και οδοντίατρους σε συνεργασία με άλλους φορείς. Για τον σκοπό αυτό έχουμε χρησιμοποιήσει στο παρελθόν την κινητή οδοντιατρική μονάδα της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας. Η μονάδα είχε παραχωρηθεί ευγενώς απο: τους τ. Διοικητές του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ.κ. Δ. Λαζόπουλο και Α. Κακαλή και τον Διοικητή της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας κ. Ε. Πλωμαρίτη.

  Στίς δράσεις μας συνεργαζόμαστε κυρίως με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία (Ε.Π.Ε.) ή οποία είναι ο επίσημος επιστημονικός φορέας των παιδοδοντιάτρων της χώρας. Επειδή επιθυμούμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε όλη τη χώρα, συνεργαζόμαστε με τοπικούς φορείς της περιφέρειας και στο παρελθόν έχουμε συνεργαστεί με τους οδοντιατρικούς συλλόγους Πέλλας και Αργολίδας. Απο το 2014 έχουμε αναπτύξει μια εξαιρετική συνεργασία με το Φιλανθρωπικό Σωματείο "Παιδικά Χωριά SOS Ελλάδος". 

  Ύστερα απο πρόταση του Προέδρου μας κ. Θ. Αναγνωστόπουλου προς την Διοίκηση των "Παιδικών Χωριών SOS", σε συνεργασία μαζί τους, έχουμε οργανώσει οδοντιατρείο "Φωτεινά Χαμόγελα", το οποίο λειτουργεί απο τον Οκτώβριο 2016, στο Παιδικό Χωριό SOS στο Αρίστηνο Αλεξανδρούπολης. Το οδοντιατρικό μηχάνημα είχε παραχωρήσει στον Δήμο Αλεξανδρούπολης ο συνταξιοδοτηθείς γηγενής οδοντίατρος κ. Δ. Αντωνιάδης και στη συνέχεια ο Δήμος το παραχώρησε στα "Παιδικά Χωριά SOS". Την εγκατάσταση του μηχανήματος πραγματοποίησε δωρεάν ο ειδικός τεχνικός κ. Χ. Αμαξόπουλος απο την Κομοτηνή.    

  Ο σύλλογος μας δεν έχει επιχορηγηθεί απο οποιοδήποτε φορέα, ούτε εισπράττει συνδρομές σήμερα.

  Το ιστορικό των πρώτων δράσεων μας 

  Τον Ιανουάριο και τον Σεπτέμβριο του 2012, σε συνεργασία με τον οδοντιατρικό σύλλογο Πέλλας και ειδικά με την Πρόεδρο του παιδοδοντίατρο Κυρία Α. Φυσικούδη, έχοντας την επιστημονική στήριξη της Ε.Π.Ε. ξεκινήσαμε της δράσεις μας απο τα χωριά του νομού. Για τον σκοπό αυτό μας παραχωρήθηκε μια κινητή οδοντιατρική μονάδα απο τον σύλλογο "το χαμόγελο του παιδιού".
 Κατά τη διάρκεια αυτών των δράσεων οι οποίες πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Μητρόπολης Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας, του Δήμου Έδεσσας και των τοπικών δήμων, προσφέραμε δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη και θεραπεία σε 176 παιδιά δημοτικών σχολείων του Νομού. Επισκεφθήκαμε τα δημοτικά σχολεία των χωριών, Αγία Φωτεινή, Σωτήρας, Κάτω Γραμματικό, Βρυττά, Περίκλεια, Αγροσυκιά, και τις ενορίες του Αγίου Νικάνδρου Αριδαίας και του Αγίου Γεωργίου Γιαννιτσών. Εκτός από την αδιάλειπτη και ολοήμερη συμμετοχή της Κυρίας Φυσικούδη, στη δράση συμμετείχαν και περισσότεροι από 15 εθελοντές οδοντίατροι του Νομού.
 Τον Μάιο του 2013, η Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας κ. Α. Βιέρρου, με επιστολή της προς τον σύλλογο μας, εξέφρασε την επιθυμία να πραγματοποιήσουμε δράση στα πλαίσια του 41ου Πανελλήνιου Παιδοδοντικού Συνεδρίου, το οποίο είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Σεπτέμβριο στο Ναύπλιο.
 Έτσι και έγινε, απο τις 27 έως τις 29 Σεπτεμβρίου 2013 κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, περισσότεροι από 20 εθελοντές παιδοδοντίατροι θεράπευσαν δωρεάν τα δόντια 38 παιδιών. Η δράση οργανώθηκε σε συνεργασία με την Ελληνική Παιδοδοντική Εταιρεία (Ε.Π.Ε), τον Οδοντιατρικό Σύλλογο Αργολίδας και τον Δήμο Ναυπλίου του οποίου οι κοινωνικές υπηρεσίες επέλεξαν τις οικογένειες των παιδιών. Οι θεραπείες έγιναν σε κινητή οδοντιατρική μονάδα η οποία ήρθε απο το Διδυμότειχο Έβρου και ευγενώς μας παραχώρησε ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης κ. Δ. Λαζόπουλος. Όταν μάλιστα, μετά το τέλος αυτής της δράσης, ο κ. Διοικητής ενημερώθηκε για την επιτυχία της και για τον θετικό αντίκτυπο που είχε σε φορείς και πολίτες, δήλωσε στον Πρόεδρο του συλλόγου μας οτι η κινητή οδοντιατρική μονάδα είναι στη διάθεση του συλλόγου μας για τις μελλοντικές μας δράσεις.
  Την Άνοιξη του 2014, ο σύλλογος "Παιδικά χωριά SOS Ελλάδας" ζήτησε τη συνεργασία της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας για την οδοντιατρική θεραπεία παιδιών απο τις οικογένειες που υποστηρίζει. Η Πρόεδρος της Ε.Π.Ε. κ. Α. Βιέρρου πρότεινε τότε στον σύλλογο μας να συμμετέχει σε αυτό το υπέροχο εγχείρημα.
  Το καλοκαίρι του 2014 στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Αθήνα, εξετάστηκαν 200 περίπου παιδιά και τον Οκτώβριο 30 εθελοντές παιδοδοντίατροι και 4 οδοντίατροι, σε διάστημα 2 εβδομάδων, θεράπευσαν τα 102 στη κινητή μονάδα του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου. Η ίδια διαδικασία έγινε και στο Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας στην Θεσσαλονίκη, όπου τον Δεκέμβριο 20 παιδοδοντίατροι θεράπευσαν 38 παιδιά των οποίων τις οικογένειες στηρίζει το Κέντρο. Υπεύθυνοι των 2 δράσεων ήταν οι εξαιρετικοί συνάδελφοι παιδοδοντίατροι μέλη της Ε.Π.Ε., κ. Έφη Συρράκου στην Αθήνα και κ. Αριστείδης Αρχάκης στην Θεσσαλονίκη. Επειδή η συνεργασία με όλους τους φορείς ήταν υπεροχη και είχε θετικό αντίκτυπο για όλους τους συμμετέχοντες, αποφασίστηκε να συνεχιστεί και το 2015 στην Αλεξανδρούπολη και την Κομοτηνή. Τον Μάρτιο του 2015, τέσσερεις εθελοντές εξέτασαν 130 παιδιά στα Κέντρα Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας Κομοτηνής και Αλεξανδρούπολης και στο Παιδικό Χωριό στο Αρίστηνο και απο τις 23-30 Απριλίου 2015, πέντε εθελοντές έκαναν θεραπευτικές εργασίες σε 99 απο αυτά. Για το σκοπό αυτό η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου κ. Α. Κακαλή μας έστειλε ξανά την κινητή μονάδα του νοσοκομείου της. 

  Η εταιρεία Johnson & Johnson S.A. ήταν ο Επίσημος Χορηγός των δράσεων του 2014 στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Κομοτηνή και Αλεξανδρούπολη, κατα την διάρκεια των οποίων εξετάστηκαν συνολικά 430 παιδιά, έγιναν οδοντιατρικές θεραπείες σε 243 απο αυτά, συμμετείχαν περισσότεροι απο 60 παιδοδοντίατροι και 7 οδοντίατροι, καθώς και περισσότεροι απο 70 άνθρωποι συνεργάστηκαν μαζί μας για τον προγραμματισμό, την οργάνωση και την εκτέλεση των δράσεων.

  Αναλυτικά για τις δράσεις μας μπορείτε να διαβάζετε στα πεδία όπου αναγράφεται η περιοχή της δράσης και το έτος.

Το Διοικητικό μας Συμβούλιο

1. Αναγνωστόπουλος Θεόδωρος (Πρόεδρος)

2. Τερζόγλου Χρύσα (Αντιπρόεδρος)

3. Παπαμιχάλης Μιχάλης (Γεν. Γραμματέας)

4. Βαμβακά Αντιγόνη (Ταμίας)

5. Τσιφούτη Αγγελική (Μέλος)