1. Πέλλα 31/1-3/2/2012

ΠΕΛΛΑ 1.1.12  ΠΕΛΛΑ 2.1.12  ΠΕΛΛΑ 3.1.12 

  Η δράση έγινε με την επιστημονική και συμβουλευτική υποστήριξη της Ελληνικής Παιδοδοντικής Εταιρείας, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, της Ιεράς Μητρόπολης Έδεσσας, Πέλλας και Αλμωπίας και των τοπικών Δήμων και πραγματοποιήθηκε από 31/1/2012 έως 3/2/2012.
  Την Τρίτη 31/1/2012 και την Τετάρτη 1/2/2012 εθελοντές οδοντίατροι παρείχαν τις υπηρεσίες τους σε όλα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων στα χωριά Αγία Φωτεινή, Σωτήρα και Κάτω Γραμματικό. Τις υπόλοιπες ημέρες, λόγω έντονης χιονόπτωσης (40 εκ. μέσα στην πόλη της Εδεσσας), δεν ήταν δυνατόν να επισκεφθούμε άλλα σχολεία σε ορεινά χωριά του Νομού, οπότε η δράση μας συνεχίστηκε στην Έδεσσα, στα Γιαννιτσά (ενορία Αγίου Γεωργίου) και στην Αριδαία (ενορία Αγίου Νικάνδρου), σε παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσχέρειες, καθ’ υπόδειξη των τοπικών φορέων. 

  Εργαστήκαμε με συνολικά 84 παιδιά στα οποία έγινε στίλβωση δοντιών, φθορίωση και καλύψεις οπών και σχισμών. Επιπλέον, σε παιδιά οικογενειών με οικονομικές δυσχέρειες έγιναν, 137 εμφράξεις σύνθετης ρητίνης (λευκά σφραγίσματα), 42 εξαγωγές νεογιλών δοντιών και 3 άμεσες καλύψεις πολφού. Διαπιστώσαμε ότι από τα 84 παιδιά τα 53 χρειάζονται ορθοδοντική θεραπεία. Την τελευταία ημέρα στην Αριδαία προσήλθε εκτάκτως στην κινητή μονάδα ένα κοριτσάκι ηλικίας 3 ετών στο οποίο ύστερα από πτώση στο σπίτι, είχαν εκγομφωθεί ο κεντρικός και πλάγιος νεογιλός τομέας. Το νήπιο εξετάστηκε διεξοδικά και δόθηκαν οδηγίες στους γονείς καθώς και η κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή. 

  Διαπιστώσαμε ότι μεγάλος αριθμός παιδιών χρειάζεται άμεση οδοντιατρική περίθαλψη. Υπάρχει έντονη επιθυμία των παιδιών, των δασκάλων, των γονέων και των τοπικών φορέων για τη συχνότερη παρουσία μας, ώστε να συνεχίζεται συστηματικά αυτή η δράση. Όλοι εξέφρασαν την μεγάλη τους χαρά και ανακούφιση από την συντονισμένη συνεισφορά όλων των φορέων που συμμετείχαν σε αυτή την ενέργεια.
  Η δράση αυτή δεν θα ήταν δυνατόν να πραγματοποιηθεί χωρίς την ευγενική στήριξη κάποιων φορέων αλλά και την ευαισθησία μεμονωμένων ανθρώπων. Αποτελεί ηθική υποχρέωση για εμάς η αναφορά των ονομάτων τους.

  Ευχαριστούμε με την καρδιά μας:
  Τον Δήμαρχο Έδεσσας Κο Γιάννου Δημήτριο και το δημοτικό συμβούλιο για την δωρεάν παροχή των γευμάτων στους ανθρώπους που ήρθαν από την Αθήνα.
  Τους Κους Αϊκο Χ. Δημήτριο, Αϊκο Χ. Γεώργιο και Αϊκο Γ. Δημήτριο, για την δωρεάν διάθεση δωματίων επί μια εβδομάδα στο ξενοδοχείο «Άλφα» στην Έδεσσα, για τους εθελοντές που συμμετείχαν από Αθήνα.
  Τους Αφούς Αναγνωστόπουλου ιδιοκτήτες πρατηρίου βενζίνης στην Έδεσσα, οι οποίοι προσέφεραν δωρεάν καύσιμα για την κίνηση της οδοντιατρικής μονάδας.
  Τον κ. Γεώργιο Αγζιοκάρογλου ιδιοκτήτη της εταιρείας τσιμέντων «Φίλιππος» για την ευγενική του χορηγία, στον οδοντιατρικό σύλλογο Πέλλας.
  Τον Συνεταιρισμό οδοντιάτρων Θεσσαλονίκης για την δωρεάν προσφορά υλικών αξίας 200 ευρω.
  Τους Κους Δημόπουλο Σωτήρη και Ψύλογλου Σταμάτη της εταιρείας οδοντιατρικών μηχανημάτων Dental Concept για την δωρεάν προσφορά 2 χειρολαβών υψηλών ταχυτήτων.
 Tους Κους Αϊκου για την παροχή ρεύματος και Ζήση Χρίστο για την παροχή νερού, διότι χωρίς την συνεισφορά τους αυτή δεν θα ήταν δυνατή η λειτουργία της κινητής μονάδας την Πέμπτη 2/2/12 που αναγκαστικά λόγω χιονιού παραμείναμε στην Έδεσσα και παρείχαμε εκεί τις υπηρεσίες μας.
  Τον Κο Παμπουκίδη Παντελή μηχανικό αυτοκινήτων, στην Αριδαία ο οποίος, επισκεύασε δωρεάν σοβαρή βλάβη στην κινητή μονάδα, ώστε να μπορεί να επιστρέψει στην Αθήνα.
   Τον σύλλογο « Το Χαμόγελο του παιδιού», που μας παραχώρησε την κινητή οδοντιατρική μονάδα.
  Οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ ιδίως στην Πρόεδρο Κα Κατερίνα Φυσικούδη και στο δ.σ. του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πέλλας για την αρτιότατη και ιδιαίτερα επιμελημένη οργάνωση της δράσης «Φωτεινά Χαμόγελα» καθώς και στους εθελοντές του, Κες και Κους, Σταύρο Βλαδίτση, Πρόδρομο Δεμίρη, Βασίλη Κουνούπη, Ελλη Λίνα, , Γιώργο Μπατγίδη, Βασίλη Μπαφαλούκο, Μπέτυ Μπόσνα, Νικολέττα Νικολαιδου, Στεφανία Παραλικάκη και Ειρήνη Σιγκούδη , οι οποίοι με την ευγενική συμμετοχή-συνεισφορά τους την έκαναν πραγματικότητα.
  Είναι πολύ σημαντικό να αναγνωρίσουμε τον μεγάλο αριθμό των εμπλεκομένων ανθρώπων, οι οποίοι εθελοντικά συνεισέφεραν ώστε να πραγματοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η δράση «Φωτεινά Χαμόγελα». Αυτός είναι και απώτερος στόχος για τον σύλλογο μας, η εμπλοκή όσο το δυνατόν περισσότερων εθελοντών στις δράσεις μας, διότι πιστεύουμε ότι η συνεισφορά στον συνάνθρωπο, μας ενώνει με πολύ ισχυρούς δεσμούς αγάπης και αλληλεγγύης.