Επικοινωνία-επαφή με τον συνάνθρωπο

ΕΠΙΚ ΕΠ Κ

  Ο καλύτερος τρόπος για να έχω ουσιαστική και εποικοδομητική επαφή-επικοινωνία με τους συναθρώπους μου, είναι να αναγνωρίζω σε αυτούς το δικαίωμα της άποψης-θέσης-γνώμης. Χρειάζεται να μάθω να συνδέομαι μαζί τους ανεξάρτητα απο το τί πιστεύουν, χωρίς παράλληλα να θέλω να τους αλλάξω. Αυτό μπορώ να το καταφέρω μέσα απο ένα πρίσμα βαθύτερης κατανόησης και αποδοχής, επιτρέποντας τους να είναι όπως εκείνοι θέλουν να είναι. 

  Πολλές φορές δεν μας είναι εύκολο να αποδεχθούμε κάποιες συμπεριφορές μερικών ανθρώπων. Αυτό οφείλεται στο οτι δεν έχουμε αποδεχθεί κάποια αντίστοιχα "μέρη" του εαυτού μας και αυτός είναι ο λόγος που συνήθως θυμώνουμε μαζί τους. Στην ουσία όμως θυμώνουμε με τον εαυτό μας και όχι με τον άλλον. Οι άλλοι μας "καθρεφτίζουν" τα "μέρη" του εαυτού μας που δεν θέλουμε να αναγνωρίσουμε και να αποδεχθούμε. Με την συμπεριφορά τους πατούν δικά μας "κουμπάκια" και εμείς θυμώνουμε, στενοχωριόμαστε, νευριάζουμε κλπ. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσουμε οτι με τους ίδιους τρόπους  "πληγώνουμε"  ο ένας τον άλλον.

  Οσο αποδέχομαι τον εαυτό μου, τόσο ανοίγω τον δρόμο για την αποδοχή και των άλλων. Αν παράλληλα έχω δομήσει και την διάθεση της συγχώρεσης απέναντι σε εμένα αλλά και στους άλλους, τότε ανοίγω και τον δίαυλο μιας αμφίδρομης επικοινωνίας, η οποία έχει εξαιρετικό αντίκτυπο στον εαυτό μου και στους άλλους.