Πεποιθήσεις

ΠΕΠ Κ 

  Κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός και αντιλαμβάνεται το περιβάλλον του με τον δικό του μοναδικό τρόπο. Η αντίληψη του κόσμου που μας περιβάλλει γίνεται με τις αισθήσεις μας, ενώ οι ερμηνείες που δίνουμε γι αυτά που συμβαίνουν γύρω μας, βασίζονται στις πεποιθήσεις μας. Το γεγονός οτι κάποιοι άνθρωποι δύσκολα παραδέχονται οτι κάνουν σφάλματα, οφείλεται σε κάποια πεποίθηση, η οποία δεν είναι η ίδια για όλους.

  Πεποιθήσεις είναι τα "πιστεύω" που έχουμε "χτίσει" για τον εαυτό μας, τους άλλους και τον κόσμο και πολλές απο αυτές συνοδεύονται απο ανάλογα συναισθήματα.Τις έχουμε δομήσει στην παιδική μας ηλικία, με την "βοήθεια" του γονεϊκού κυρίως αλλά και του ευρύτερου περιβάλλοντος μας. Οι πεποιθήσεις είναι αποτέλεσμα εμπειριών μαζί με την ερμηνεία-μετάφραση που τις συνοδεύει.

  Υπάρχουν πεποιθήσεις οι οποίες βελτιώνουν και εξελίσσουν την ζωή μας καθώς και άλλες οι οποίες την περιορίζουν. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουμε δομήσει μια πρωταρχική περιοριστική πεποίθηση (π.π.π.), η οποία ασυνείδητα ειναι το κίνητρο πολλών συμπεριφορών μας και επηρεάζει σημαντικά την ζωή μας. Η π.π.π. είναι η κύρια αιτία που συχνά στις σχέσεις μας με διαφορετικούς ανθρώπους ή καταστάσεις, βιώνουμε τα ίδια ή παρόμοια δυσάρεστα συναισθήματα.Αυτή η πεποίθηση έχει προκύψει απο την ερμηνεία-μετάφραση που έχει δώσει ενα θυμωμένο, πληγωμένο, απογοητευμένο παιδί, στις συμπεριφορές των γονιών του(κυρίως) και συνοδεύεται απο ανάλογο δυσάρεστο συναίσθημα. 

 Στην ουσία η π.π.π. είναι ένας επιθετικός προσδιορισμός του τύπου: "είμαι άχρηστος/η" ή "είμαι χαζός/ή" ή "είμαι άσχημος/η"ή άλλα παρόμοια, που πιστεύουμε για τον εαυτό μας και το έχουμε αποφασίσει σε μια συναισθηματικά δυσάρεστη στιγμή.
Το εκπληκτικό όμως είναι οτι σε όλη μας τη ζωή πασχίζουμε ασυνείδητα με την συμπεριφορά μας να αποδείξουμε στον εαυτό μας και τους άλλους οτι δεν είμαστε αυτός ο χαρακτηρισμός που εμείς έχουμε δώσει στον εαυτό μας, γι αυτό προβάλλουμε προς τα έξω μια εικόνα διαφορετική και αντίθετη απο αυτή την πεποίθηση μας.
Η αναγνώριση της π.π.π. προκύπτει εύκολα και σύντομα μέσα απο μια συζήτηση με τον κατάλληλο άνθρωπο.