Συγχώρεση

ΣΥΓ

  Η συγχώρεση κρύβει μέσα της την έννοια της απελευθέρωσης και η απελευθέρωση υπό οποιαδήποτε έννοια, δημιουργεί ευχάριστα συναισθήματα.
  Υπάρχουν στιγμές που η συμπεριφορά των άλλων, «δονεί» κάποιες ευαίσθητες «χορδές» μας, με αποτέλεσμα να βιώνουμε δυσάρεστα συναισθήματα (πικρία, θλίψη, θυμό, απόρριψη, απογοήτευση κ.α.), τα οποία πυροδοτούν την αυτόματη αντίδραση μας, που άλλοτε την εξωτερικεύουμε και άλλοτε όχι.
   Όσο δικαιολογημένος και αν αισθάνεσαι ότι είσαι, ότι και αν έχουν κάνει οι άλλοι, εφ όσον επιμένεις να μένεις κολλημένος σε αυτές τις στιγμές-συμπεριφορές του παρελθόντος, παραμένεις «δέσμιος» τους, δεν είσαι ελεύθερος. Όσο συνεχίζεις να μην συγχωρείς, δεν είναι εύκολο να απελευθερωθείς από την πικρία, τον θυμό και άλλα δυσάρεστα συναισθήματα. Οι σκέψεις που συνοδεύουν όλα αυτά τα άσχημα συναισθήματα, αφ ενός δεν δημιουργούν χαρά, αφ ετέρου βλάπτουν την σωματική, την συναισθηματική και την ψυχική μας υγεία.
   Η συγχώρεση είναι μια επιλογή που για να την αποδώσουμε στους άλλους, χρειάζεται κατ αρχήν να μάθουμε να την αποδίδουμε στον εαυτό μας. Αν μάθουμε να συγχωρούμε τον εαυτό μας για τα λάθη, τις παραλήψεις και τις συμπεριφορές μας, τότε έχουμε δημιουργήσει το υπόβαθρο για να συγχωρήσουμε και τους άλλους.
   Όσο παραμένεις προσκολλημένος σε δυσάρεστες στιγμές του παρελθόντος και πλημμυρίζεις το μυαλό σου με σκέψεις θυμού, πικρίας, μνησικακίας, εκδίκησης κ.α., τότε παραδίνεις την δύναμη σου στους άλλους, διότι τους αναθέτεις την ευθύνη για τα δικά σου συναισθήματα. Δεν είναι όμως οι άλλοι, αυτοί που μπήκαν στο νου σου και δημιούργησαν τις «ευαίσθητες χορδές σου».
   Αν αναγνωρίσεις ότι είσαι υπεύθυνος για τα δικά σου συναισθήματα και για τις δικές σου συμπεριφορές-αντιδράσεις, τότε θα παρατηρήσεις ότι ευκολότερα ξαλαφρώνεις από τις δυσάρεστες καταστάσεις διότι τις αντιμετωπίζεις με άλλη οπτική. Η επιλογή σου να συγχωρείς τους άλλους , δεν σημαίνει ότι θα ανέχεσαι τις συμπεριφορές τους και θα τις αφήνεις να συνεχίσουν να υπάρχουν στη ζωή σου. Έχεις την επιλογή να καθορίζεις τα όρια σου. Η συγχώρεση είναι διαδικασία του μυαλού σου και δεν έχει να κάνει με τον άλλον, είναι η απελευθέρωση σου από τις στιγμές του παρελθόντος, οι οποίες σε «κρατούν δέσμιο τους». Αυτό που συμβαίνει με την συγχώρεση, είναι η απελευθέρωση σου από την προσκόλληση στον πόνο.
   Με την συγχώρεση απελευθερώνεσαι εσύ, απελευθερώνεις και τους άλλους, οπότε ουσιαστικά απελευθερώνεσαι από άχρηστες στιγμές του παρελθόντος σου, το οποίο πλέον, δεν ασκεί καμία αρνητική δύναμη-επίδραση επάνω σου.
  «Ακουμπώντας» στο ΤΩΡΑ μπορείς να δημιουργήσεις ένα μέλλον πληρότητας, γαλήνης και χαράς. Η επιλογή είναι δική σου.