Υπευθυνότητα

ΥΠ 

   Υπευθυνότητα είναι, η με προθυμία επιλογή μας να αναγνωρίζουμε και να αποδεχόμαστε ότι έχουμε ευθύνη για τα λόγια και τις πράξεις μας. Η υπευθυνότητα έχει άμεση σχέση με την ίδια μας την υπόσταση, με το «είναι» μας και είναι σημαντικό «συστατικό» για την επιτυχία των μικρών ή μεγάλων στόχων μας. Δίνει αξία στα λόγια μας, υπηρετεί την αξιοπιστία μας.
   Οι αποτυχίες μας σε κοινωνικές και επαγγελματικές σχέσεις, όπως και οι αποτυχίες των περισσότερων επιλογών μας (σπουδές, απώλεια βάρους κ.α.) , έχουν άμεση σχέση με τον βαθμό της υπευθυνότητας μας, γιατί «αθετούμε» υποσχέσεις και συμφωνίες με τον εαυτό μας και με τους άλλους, προβάλλοντας ως αιτιολογία: «δεν το κατάλαβα», «δεν μπορούσα», «φταίει ο άλλος», «δεν είχα χρόνο», «θα το κάνω αργότερα», «έχω δουλειά τώρα» και πολλά άλλα.
   Άραγε τι σε κάνει να δεσμευθείς για κάτι, αν δεν έχεις σκοπό να το πετύχεις ή να το ολοκληρώσεις ή να το τιμήσεις;
   Η επιλογή «αναγνωρίζω και αναλαμβάνω την ευθύνη των λόγων και των πράξεων μου» μεταμορφώνει τις σκέψεις και τις δράσεις μας, δημιουργεί συνέπεια σε ότι αναλαμβάνουμε και συμβάλλει καθοριστικά στην επιτυχή έκβαση αυτών που επιθυμούμε να φέρουμε σε κάθε τομέα της ζωή μας.
   Η υπευθυνότητα μας οδηγεί προς την επίτευξη, γιατί επηρεάζει δυναμικά την ψυχική, συναισθηματική και σωματική μας ενεργειακή κατάσταση, ενώ παράλληλα μας μεταμορφώνει σε ανθρώπους που δημιουργούν θετικό αντίκτυπο σε όποιον και ότι τους περιβάλλει.